Mit navn er Troels Forchhammer. Jeg er født en gang i efteråret 1966 — dengang fjernsynet var sort/hvidt, Woodstock festivalen var fremtid, computere var noget for særlinge og der overhovedet ikke var drømt om internettet. Jeg er søn af Ole og Lis Forchhammer, og har sammen med dem haft en barndom som jeg kan mindes med glæde.
Det allervigtigste og allertidligste, som præger dig, er naturligvis dine forældre, og jeg kan derfor se min mor i øjnene og hævde at hun har den søn, hun selv har skabt.
Det næste formative element kom til da jeg blev 7 år og startede til spejder. Mine år som spejder har præget mit livssyn på flere måder end jeg kan nævne, og jeg er stadig ikke i stand til at holde mig væk i længere tid ad gangen — min rekord er vist et par år, hvor jeg ikke var aktiv.
Man vokser og interesser forfines. De brede penselstrøg som lagde bunden bliver afløst af stadigt finere strøg, når detaljerne skal på plads. Min kærlighed til fysikken startede tidligt, og længe inden jeg gik ud fra Fløng Skole: Jeg skulle på Høje Tåstrup Amtsgymnasium, videre til Søværnet, og derfra til fysikstudiet på Københavns Universitet. Jeg blev færdig med studiet i 1994, omend mit specialeområde ikke rigtigt passede med det, jeg havde troet, jeg skulle lave speciale i, femten år tidligere.
I mellemtiden havde jeg også mødt min dejlige kone, Grethe, på en spejdertur. Vi blev i 1989 gift på en spejderlejr og i 1991 fik vi vores første søn, Bjarke, som senere er blevet fulgt af endnu to sønner, Sune (1995) og Thor (1997), og en datter, Ea (1999).
Mens jeg studerede arbejde jeg som medhjælp på dekorationsafdelingen i Obs-varehuset i City 2. Hvad jobbet måske ikke kunne byde på af fysisk faglige udfordringer blev rigeligt opvejet af de fantastiske mennesker, som jeg arbejdede sammen med. Dekoratører er dejlige og sjove at være sammen med, og der var en god tone i afdelingen.
Efter endt uddannelse forsøgte jeg først at få et stipendiat til at læse en Ph.D. men måtte snart opgive. Via nogle vikariater og andre omveje havnede jeg så i foråret 1996 på Rødovre Gymnasium. Her fik jeg tre gode år, hvor jeg underviste i fagene fysik og naturfag. Desværre kunne det ikke vare ved, bl.a. fordi min fagkombination ikke gav undervisningskompetence i andre fag end fysik (d.v.s. jeg havde ikke formel undervisningskompetence, hvilket langt fra er det samme som at hævde at jeg ikke var kompetent til at undervise …). Jeg har siden hen forliget mig med situationen, men på det tidspunkt fandt jeg det nærmest tåbeligt at modtage et svar, hvor man præciserer de formelle regler som svar på en ansøgning om dispensation fra netop de regler. Så i sommeren 1999 var det slut med at undervise.
En decemberdag hjemme i stuen, 2007Gudskelov var det ikke svært at få et nyt job i 1999 når man en gang havde prøvet at programmere. Det var mens IT-boblen stadig bare blev større og større og aktiepriserne overhalede Moores lov og blev doblet hvert halve år. Derfor fandt jeg snart mig selv i Søborg, hvor jeg var i gang med at skrive software til et PCI-satellitkort. Helt konkret skulle jeg lave en applikation, som kunne vise almindeligt satellit-tv modtaget på PCI-kortet på computerens skærm. Den lille danske virksomhed Cocom A/S blev snart efter opkøbt af den amerikanske gigant, Cisco Systems, og vi var til overtagelsesfest inde på Børsen: der manglede intet i de år. Snart blev jeg sat til at lave test-software til det nye projekt — et linecard til en Cisco kabel-router. Denne software skulle bruges i alle stadier af kortets liv: fra HW wake-up og debug til produktionstest, programmering af kredse under produktion og til diagnostik i marken. Det var en spændende tid, hvor mine erfaringer fra eksperimentel fysik kunne få lov at komme til sin ret igen, og jeg havde snart fundet ud af at jeg brændte for de HW-nære test.
Derfor, da Cisco i sommeren 2001 besluttede sig at indstille udviklingsaktiviteterne i Søborg, kom jeg hurtigt over i en stilling i en ny lille dansk virksomhed, hvor jeg blev ansvarlig for test af en ASIC netværksprocessor hos IP Semiconductors A/S. Imidlertid var det i sommeren 2001 og angrebene på New York og Washington lå lige om hjørnet med det endelige dødsstød til IT-branchen, som i forvejen havde været i fald siden april 2000. Firmaet holdt knap et år efter d. 11. september 2001, og jeg befandt mig nu på gaden med mange andre IT-professionelle kun en betydelig mængde erfaringer rigere.
Først den følgende sommer, i 2003, lykkedes det mig komme i arbejde igen. Denne gang hos Nokia Danmark, hvor jeg igen skulle til at arbejde med udvikling af hardware-nære tests. Jeg vidste på det tidspunkt kun meget lidt om RF, men tests vidste jeg allerede meget om, og snart begyndte jeg at arbejde med de mere analytiske sider af testene. Således har vi nu fået etableret nogle gode værktøjer til at analyserer vores tests. Vi har også fået opsamlet en langt grundigere viden om hvad der foregår under testene, hvordan test-resultaterne opfører sig, hvilke usikkerheder, der indgår i resultaterne o.s.v. Det har været både spændende, lærerigt og en fornøjelse at være med til denne udvikling, og jeg plejer at prale med at jeg bliver betalt for at sidde og nørde alt det, jeg orker.
Med venlig hilsen
Troels Forchhammer
(Sidst opdateret 2008-06-07)